Sådan indretter vi udendørs

Hvordan skaber man et smukt og samtidig funktionelt udemiljø på en stor villaterrasse, i en grøn kolonihave eller på en altan i byen? Linus Fernström, Elin Lannsjö og Hannes Mauritzson er tre kendte boligindretningsfans, som gavmildt deler tips og viden.

Foto Francis Löfvenholm.jpeg

Linus Fernström
@villafernstrom

Oppe på en bakke uden for Stenungssund, med udsigt til havet og det bølgende landskab nedenfor, bor Linus Fernström med sin familie. Med det mål at maksimere udsigten og imødekomme familiens behov tegnede han selv den moderne villa med den store terrasse og driver i dag sit eget firma: Fernström Arkitektur.

 

Du har selv tegnet dit hus. Hvad var dine tanker om udemiljøet?
- Jeg ville gerne bruge kystlandskabet herude, med hav og bølgende bugter, og få det til at harmonere med vores udemiljø. Udemiljøet er som regel det tydligste møde mellem landskab og bygning, og i dette tilfælde ville jeg skabe en glidende overgang til husets nedtonede formsprog. Derfor de buede, organiske former på altanen.

Hvad er vigtigt for at skabe en hyggelig terrasse?
- Jeg tror på at skabe flere rum. Plads til sol, plads til skygge, plads til en hyggelig kop kaffe, men også med mulighed for at kunne dække bord til fest. Der skal være fleksibilitet i møblerne, så udemiljøet kan udfylde flere funktioner.

Hvordan begrunder du farve- og materialevalg?
- Hele vores hus er designet med tanken om at nedskalere for at fremhæve udsigten. Derfor har vi valgt et rent formsprog med jordfarver, der kan findes i miljøet omkring huset. Vi vælger solide udendørsmøbler med tykke, luftige hynder, så selve møblerne ikke ser for lurvede ud på den forholdsvis store altan. Og selvfølgelig også for at de er behagelige at sidde i! Det er vigtigt ikke at forcere sit udemiljø frem, men at være tålmodig og se, hvordan sol, vind og stemningen ændrer sig over dage, uger og årstider.

Fortæl os om en favorit i Brafabs sortiment!
- Det, vi sætter mest pris på ved vores udendørsmøbler i Blixt-serien, er holdbarheden, komforten og designet. Hvad mere kan man ønske sig af udendørsmøbler?

Foto 2019-09-01 00 04 55.jpg

Elin Lannsjö
@elinlannsjo

Elin Lannsjö bor i et amtmandshusi Gøteborg og forlænger udelivet ved at skabe en stue i haven ved sit kolonihavehus. Hun indretter med naturlige materialer, der falder ind i omgivelserne og fylder gerne tingene op med masser af bløde puder, puder og andre tekstiler for at skabe en hyggelig stemning.

 

Hvordan beskriver du din indretningsstil?
- Jeg vender altid tilbage til at bruge naturlige materialer, der også er levende og bliver smukkere med alderen og brugen. Som keramiker og stylist kan jeg godt lide at arbejde med en masse farver, og det er måske derfor, jeg har det så godt med at få ro på indtrykkene, når jeg først er indenfor hjemmets fire vægge. Her foretrækker jeg at fokusere på en afdæmpet farveskala, der virker beroligende på sjæl og sind. Men jeg vil også gerne skabe noget spænding for øjet, og det gør jeg gennem farver, forskellige stilarter, volumener eller materialer, der får lov til at støde ind i hinanden. For mig bidrager det også til følelsen af et personligt hjem.

Hvordan skaber du et udendørs miljø, der føles som hjemme?
- Jeg tænker på mine udendørsmiljøer i haven som forskellige rum og kan godt lide at arbejde med de elementer, der tydeligt afgrænser og definerer et rum. I haven kan taget bestå af en smuk parasol eller kronen på det knudrede æbletræ. Det skaber en intim følelse. Vægge kan for eksempel tage form af klatrerosen, der snor sig op ad en støtte. Gulvet indrammer også haverummet gennem en plet græs eller en afgrænset overflade med belægningssten eller grus. Puder, tæpper, dejlige tekstiler og puder bidrager til den indbydende stemning og for at toppe det hele tænker jeg også på belysningen – pynt med lanterner og stearinlys, når mørket falder på.

Hvilke materialer foretrækker du til udeområdet?
- Til terrassen leder jeg altid efter rigtig flotte møbler, der også falder let og smukt ind i omgivelserne. Her i kolonihaven er det så dejligt at have udendørsmøbler i naturlige materialer og bløde organiske former. Jeg er særligt glad for Brafabs Vallda-serie i naturrattan, som bidrager til følelsen af en behagelig middelhavsbrise i den lille husmandshave.

Hvad synes du karakteriserer Brafabs produkter?
- Brafab har fokus på både funktion og god kvalitet, det synes jeg er tydeligt. Brafabs sortiment har stor bredde og fleksibilitet, hvilket gør det inspirerende og rigtig sjovt, når jeg leder efter idéer og inspiration til mine projekter.

porträtt.jpeg

Hannes  Mauritzson  
@hannes.mauritzson

Hannes Mauritzson bor i Gøteborg og har en lille bybalkon, der skaber følelsen af en landlig oase. Her møder blødt og tidløst design, kvalitet og grønt den ellers ret barske indre gårdhave i Linnéstaden. Hannes kan godt lide at åbne op og lade grænsen mellem inde og ude blive udvisket.

 

Beskriv din indretningsstil.
- Min stil er en blanding af gammelt og nyt. I vores nye hjem i Gøteborg er vi meget tilbøjelige til at lade skandinavisk design møde farver og mønster – det tror jeg gør hjemmet mere levende. Romantik møder dansk design. Jeg lader som om, jeg bor i Paris nu og da, måske er det det, jeg prøver at få mit hjem til at afspejle. Jeg lader træ og lette tekstiler danne basen og lader så puder, smykker og pynt gå på omgang – så kan du sagtens lave om på tingene med få penge. Noget gammelt, noget nyt og noget lånt.

Hvordan maksimerer du bedst fordelene ved en forholdsvis lille altan?
- For mig var det vigtigst at have et mindre, rundt sofabord, som gør, at man kan placere stolene fra hvilken som helst vinkel. På den måde kan du få plads til flere, og der er ingen kanter at gå ind i, når du prøver at passere. Vi har så valgt at tilføje planter, der klarer sig godt i højden – så skal man ikke dække hver centimeter med potter, men kan have en enkelt, hvor pelargonierne eller ærteblomsterne vokser til og fylder. Fantastisk.

Hvad er vigtigst for dig, når du skal vælge udendørsmøbler?
- For mig er det vigtigste, at udendørsmøblerne tåler regn og rusk, er praktiske og har et smukt design, der holder i lang tid. Så indretter du bæredygtigt – både for pengepungen og for miljøet. Denne strategi kommer mere i brug nu end nogensinde, da jeg lige har købt et sommerhus. Der skal nogle af møblerne skal følge med. Der vil de se lige så smukke ud som på min altan, men får lov til at fylde mere.

Hvad synes du karakteriserer Brafabs produkter?
- At man får rigtig god kvalitet til en rigtig god pris. Hos Brafab skal du ikke gå på kompromis – det tror jeg gør, at Brafab skiller sig ud på markedet. De har også et utroligt udvalg, der betyder, at uanset hvem du er, og hvilken pengepung du har, er der noget for dig.