Mad smager bedst udendørs

At lave mad i et udendørs køkken skaber en meget speciel middagsoplevelse og behøver ikke at være den mindste smule besværligt. Du og dine nærmeste kan mødes for at tilberede og lave mad sammen for derefter at nyde et måltid udendørs.

Næsten alle typer mad kan laves på en grill, og det udendørs køkken passer derfor til både hverdag og fest Tobias Millqvist har arbejdet som kok i 25 år og er især glad for at grille salater.
– Der er så meget mere end kød, der er godt at grille! Den person, der påtager sig grillmesterrollen i familien, har uendelige valg, både hvad angår råvarer, ambition og fremgangsmåde, siger han.
Tobias mener at madlavning ude bliver bedst, når den forberedes godt. Hvorfor gøre det svært?
– Hvis du har gæster om aftenen, så forbered det, du kan, om formiddagen. Så får du mere tid til at hygge dig med gæsterne. Servér noget for dem de kan hygge sig med, mens du griller hovedretten.
Når du griller fisk, kan du forberede pakker af aluminiumsfolie. Du får ikke de typiske grillstriber, men fisken bliver god, og du sparer en masse tid.
– Råvarerne skal ikke ligge direkte på grillen. Du kan bruge grillen som stegepande, åben ovn eller sågar rygning, hvis du vil prøve det.

 Navn:  Tobias Millqvist
 Alder:  46 år.
 Bor:  På Bjärehalvøen. Familie: Hustru Ulrica, datter Alinea.
 Arbejde:  Kok i 25 år. Har blandt andet drevet restauranten ved Norrvikens haver uden for Båstad i elleve år sammen med sin kone. I dag arbejder han med mad og bæredygtighed i sit firma Perenn og spreder viden og bevidsthed gennem foredrag, bestillingsmiddage og fotografering.

Brafabs udekøkken

Grillet salat med sukkerærter og rabarber

4 portioner

1-2 romainesalathoveder eller nouvellesalat (afhængig af størrelse)
1/2 rabarberstilk
1 pakke sukkerærter
Saltristede frø, såsom solsikkefrø
Olie
Salt

Sådan gør du:
Del salaten i to. Smør snitfladen med olie, og grill på begge sider ved høj varme. (Grillningen skal være hurtig for at undgå, at den får for meget.) Lad salaten køle af. Kom salt på. Skræl rabarberne, og grill rabarberstilken. Den skal stadig have bid. Lad den køle af, og skær den i 2 cm store stykker. Oliér og grill sukkerærterne, eller kog dem i saltet vand. Anret salaten med rabarber, sukkerærter og solsikkekerner eller andre frø, som du hurtigt har stegt på en stegepande. Hvis du kan lide at pifte maden lidt ekstra op, kan du toppe op med spiselige blomster, hvis du har nogle.

Tip!
Al mad bliver smuk ved at blive pyntet til servering, for eksempel med friske krydderurter og spiselige blomster. Brug, hvad du kan få fat i eller har derhjemme!

Blåmuslingepakke med urtesmør, citronagurk og asparges

4 portioner

1 net med muslinger (1 kg)
1 dl dild eller persille (hvis du vil: prøv i stedet forkogte og hakkede brændenælder)
125 g smør
1/2 revet hvidløg 1/3 agurk
1 bundt grønne asparges (250 g)
½ citron, saft og revet skal

Sådan gør du:
Skyl og rens muslingerne. Kassér dem, der er ødelagte eller åbne. Bland smørret med krydderurter og hvidløg. Læg muslingerne på to stykker alufolie og kom små klatter smør på. Fold sammen til en tæt pakke. Skræl og udkern agurken, skær den i mindre stykker. Læg den i en bunke, tilsæt saft og revet skal fra citronen. Bland. Kog aspargesene let op. Afkøl dem derefter i koldt vand og lad dem tørre på et håndklæde. Salt. Når grillen er rigtig varm, lægges muslingepakkerne på. Lad dem ligge i 8–10 minutter. Fjern muslingerne fra grillen, og lad dem hvile et par minutter. Ryst forsigtigt pakkerne inden åbning, og tjek, at muslingerne er åbnet. Hvis ikke, så læg dem tilbage på grillen. Når de er klare, fyldes en skål med muslinger og smør, saltes let. Drys citronagurk ovenpå, og kom aspargesene ned blandt muslingerne.

Grillet og let røget regnbueørred

4 portioner

600 g regnbueørredfilet med skind (eller anden bæredygtig laksefisk) 4 dildstilke
1 dl elletræsspåner eller lignende røgspåner, 2-3 kogte gule beder
1 bolsjebede
100-150 g stikkelsbær
1 stykke peberrod

Sådan gør du:
Start med at forberede grillen. Salt fisken på begge sider. Læg den derefter på en bageplade med to ark folie under. Fold kanterne af folien op, så det bliver som en stabil kant. Læg nogle dildstilke på fisken. Høvl polentaen tyndt på mandolin eller i hånden. Læg den i koldt vand. Skræl og riv peberroden fint, og skær rødbederne i mindre stykker. Læg til side. Tænd nu grillen, og vent på fine gløder. Læg den åbne foliepakke på grillen. Hvis du vil prøve at ryge fisken: Smid 1 dl røgflis på kullene og luk låget. Det er ikke et must. Lad fisken ligge i 6-8 minutter, inden du åbner låget. Tjek gerne fiskens indre temperatur, den skal være omkring 45-50 grader (det tager ca. 10-15 minutter). Tag fisken af grillen, og lad den hvile på eftervarme. Regnbueørreden skal have en saftig konsistens, ikke for tør. Åbn foliepakken, læg fisken på et skærebræt. Pynt med gule beder, bolsjebeder, stikkelsbær, revet peberrod og plukket dild.